O călătorie cu autocarul de câteva ore poate fi obositoare pentru adulți, cu atât mai mult pentru copii. De aceea, ar trebui să vă gândiți din timp la ce jocuri să jucați în timpul călătoriei, pentru a-i ține pe cei mici ocupați în autocar. Astfel, timpul petrecut în drum va trece neobservat. Puteți juca jocul familiar „Orașe”. Sau puteți folosi selecția noastră de jocuri și divertisment în autocar.
Jocuri pe care le puteți juca în drum cu copiii
Am selectat câteva jocuri interesante care îi vor distra și vor folosi timpul în mod util. Acestea implică logică, atenție, cuvinte, dezvoltarea imaginației și a creativității. Aceste jocuri pot fi jucate în autocar atât în grupuri de copii, cât și cu un singur copil.
„Secvențe de cuvinte”. De asemenea cunoscut ca „jocul cu cuvinte”. Primul participant spune un cuvânt, iar următorul trebuie să spună altul, care începe cu ultima literă a cuvântului anterior. De exemplu, primul jucător spune „pisică”, iar următorul trebuie să spună un cuvânt care începe cu „c” și tot așa. Scopul jocului este de a nu repeta cuvintele și de a veni cu cât mai multe.
„Desen rapid”. Pentru acest joc aveți nevoie de foi de hârtie și creioane, pe care le puteți împărți copiilor. Alegeți un căpitan, care va da cuvinte pentru desenat. Celelalte copii trebuie să deseneze obiectele pe care căpitanul le spune rapid. Obiectele nu trebuie să fie complicate pentru a fi desenate. Câștigătorul este cel care „desenează” cele mai multe cuvinte.
„Fantome”. Jucătorii scriu pe bucăți de hârtie mici mici sarcini: să cânte o melodie, să povestească o istorioară amuzantă, să imite un animal și așa mai departe. Foițele se îndoaie și se pun într-un capac, apoi se amestecă. Participanții extrag foile pe rând și îndeplinesc sarcinile.
„Indovină cuvântul”. Un jucător alege un cuvânt sau un obiect secret, iar ceilalți participanți pot să-i pună întrebări sugestive. Cel care a ales obiectul poate răspunde doar cu „da” sau „nu”. De exemplu, cuvântul secret poate fi „roșie”. Întrebările sugestive pot fi: „Este pătrată?”, „Este rotundă?”, „Se poate purta?” și așa mai departe.
„Un singur cuvânt”. Un jucător spune un cuvânt sau o idee, iar ceilalți participanți trebuie să spună alte cuvinte asociate cu această idee. De exemplu, dacă cuvântul inițial este „animale”, copiii pot spune „pisici”, „câini”, „tigri” etc. Jocul poate fi organizat și pe echipe, iar echipa care numește cele mai multe cuvinte este câștigătoare.
„Povestește o poveste”. Fiecare jucător adaugă câte o propoziție pe rând, pentru a crea o poveste comună. Începeți cu o propoziție simplă, apoi fiecare jucător continuă povestea adăugând propozițiile lor. Povestea sau basmul pe care îl creați în timpul călătoriei poate fi înregistrat pentru a fi citit împreună la sfârșitul călătoriei.
„Crezi sau nu crezi”. Puteți pregăti în avans diferite fapte sau afirmații și să le citiți copiilor. Ei trebuie să decidă dacă cred în acele afirmații sau nu, și să-și justifice alegerea. Jocul stimulează interesul pentru cunoștințe noi și dezvoltă gândirea critică.
„Indovină ce e în sac”. Puneți câteva fructe, jucării sau alte obiecte într-o pungă opacă. Participanții trebuie să introducă mâna în sac și să ghicească, pipăind, ce este acolo.
„Indovină cine ești”. Scrieți un cuvânt pe un sticker și lipiți-l pe fruntea fiecărui participant. Jucătorul nu trebuie să știe ce scrie pe stickerul său. El va încerca să ghicească întrebându-i pe ceilalți participanți.
„Indovină”. Propuneți copiilor să ghicească obiectele pe care tocmai le-au trecut cu autocarul. Dar trebuie să le descrieți într-un mod neobișnuit. De exemplu, „trei ochi, toți de culori diferite” (semnalele de trafic). Cine ghicește primul, va fi următorul să propună ghicitorile pentru ceilalți.
„Ce am văzut”. Acest joc este despre atenție. Trebuie să observați obiectele pe care le întâlniți în timpul călătoriei cu autocarul. Un adult poate organiza un concurs. De exemplu, trebuie să numiți numărul exact de etaje al clădirii pe care tocmai ați trecut, sau câte mașini roșii erau parcate la supermarket-ul acela.
„Releu”. Acest joc dinamic poate fi jucat și în autocar, punând la încercare creativitatea. O variantă ar fi să transmiteți cutii de chibrituri pe fiecare rând cât mai repede. Sau puteți da fiecărui rând o cartonaș și un creion și copiii trebuie să scrie cât mai repede câte un cuvânt pe cartonaș. Câștigătorul va fi cel care scrie cele mai multe cuvinte, luând în considerare timpul (cel mai rapid) și numărul total de litere.
„Călătorie în lumea imaginației”. Invitați copilul să facă o călătorie imaginară împreună cu voi. El poate inventa locuri pe care dorește să le viziteze și să le descrieți.
„Șoptește”. O variantă excelentă de joc în autocar pentru a-i liniști pe tinerii pasageri măcar pentru o perioadă scurtă. Cel care vorbește primul pierde.
De asemenea, în timpul călătoriei cu autocarul a unei grupe școlare, de exemplu, într-o excursie, puteți cânta pur și simplu cântece sau ghici ghicitori.